razbor pod lisco
 
 

 Za bogatitev kulture, športa in turizma v občini Sevnica

prejme

Zlato plaketo Občine Sevnica

 

 

KULTURNO, ŠPORTNO IN TURISTIČNO DRUŠTVO

BLAŽ JURKO RAZBOR POD LISCO

 

Leta 2001 je bilo na Razborju ustanovljeno društvo, v katerem so združili že prej aktivno družbeno dogajanje v vasi. Nastalo je Kulturno, športno in turistično društvo Blaž Jurko Razbor. Društvo je aktivno na resnično širokem področju in združuje Ljudske pevke z Razborja, Moško vokalno skupino Fantje z Razborja, Folklorno skupino Blaž Jurko Razbor in Gledališko skupino Razbor pod odrom.

Ljudske pevke z Razborja so v času svojega bogatega 20-letnega delovanja leta 2006 v knjigi »Razbor med koprenami spomina« izdale prvo zgoščenko, leta 2010 pa še drugo, samostojno zgoščenko. Fantje z Razborja prepevajo 14 let in se poleg številnih nastopov doma in širše udeležujejo tudi pevske revije Pesem Posavja. Folklorna skupina Blaž Jurko si je za poslanstvo izbrala tudi ohranjanje plesov, običajev in narodne noše, značilnih za kraje izpod Lisce. Gledališka skupina Razbor pod odrom s svojim umetniškim delom nadaljuje gledališko dejavnost, ki so jo na Razborju gojili že desetletja pred ustanovitvijo društva.

V slovenskem merilu je najodmevnejša prireditev društva zagotovo Razborski pasijon. Gre za svojstveno različico prikaza pasijona, ki si ga je ogledalo že več kot 10 tisoč gledalcev iz vse Slovenije in celo Hrvaške. Od leta 1998 družbeno življenje bogatijo Razborski večeri, ki združujejo glasbeno in likovno umetnost ter predavanja. V goste so Razborčani povabili že številne znane osebe z različnih področij življenja.

Društvo organizira tradicionalne turistične prireditve, med njimi licitacijo krač in salam pri sv. Joštu pod Lisco, obeležitev Florjanove nedelje pri sv. Kancijanu, spomladanske čistilne akcije in številne druge. Aktivno delujejo tudi na športnem področju z negovanjem več športnih zvrsti.

Društvo načrtno skrbi za urejenost kraja, predvsem vaškega jedra. Razbor je tudi po teh zaslugah prejel priznanja na tekmovanju »Moja dežela-lepa in gostoljubna«, in sicer: leta 2005 za najlepšo vas v Posavju, leta 2006 za najlepše vaško središče v Posavju in 2. najlepše vaško središče v Sloveniji ter leta 2008 za najlepšo hribovsko vas v Sloveniji.

 

 
 Razbor, navdih za fotografe